Vad är ett holistiskt synsätt och hälsa?

Jag är utbildad holistisk diplomerad återhämtningsterapeut, så vad innebär då ordet holistisk. Och på vilket sätt kan du bli hjälpt av det?

Tänkte förklara det lite närmare här.

Holistisk- bygger på Holism, teori som hävdar att helheten är mer än summan av delarna (Svenska akademiens ordlista)

Holistisk hälsa handlar om att se människan som en helhet. Helhetshälsa handlar om fem aspekter: fysiskt, psykiskt, socialt, känslomässigt och andligt mående. När man jobbar med ett holistiskt synsätt fokuserar man på alla dessa aspekter-inte bara på den fysiska kroppen utan på alla aspekter i livet. Om du mår dåligt inom ett av dessa områden kan det påverka övriga områden också. 

Att se att människan behöver ha balans inom dessa områden för att må bra. När man jobbar holistiskt så är man inte på något sätt en läkare som kan ge det en traditionell sjukvård kan ge. Begreppet kopplas oftast till alternativ medicin och hälsotrender från österländska traditioner. Holistisk hälsa handlar om att använda sig av alternativa metoder och förebyggande vård, istället för att enbart bota sjukdom och symtom. Men holistisk hälsa är mer än så- det är en kombination av västerländsk och österländsk medicin och ett mer heltäckande och individanpassat sätt att se på hälsa och välmående. ( se forskningomhalsa.se)

Vad detta istället kan erbjuda är en livsrelaterad hjälp när det kommer till att må bra och känna harmoni inom oss själva.

Vad är det i livet som gör att du har ångest, är stressad till exempel? Att hitta roten till det som gjorde att du hamnade i en utmattning. Vart någonstans i livet är det obalans? Jag tittar på din situation och hjälper dig att börja titta inifrån och ut istället för tvärtom. Varje människa har sin sanning, sina upplevelser och erfarenheter. Dessa har format dig och gjort dig till den personen som du är idag. Det negativa som har påverkat dig i livet kan sätta sig i kropp och själ och kan då visa symptom på olika sätt. Det kan vara till exempel migrän, trötthet, nedstämdhet, värk i kroppen eller magen. Bara för att nämna några få men ganska vanliga problem många människor går runt med när man har kollat djupare i hur livssituationen ser ut. Man söker hjälp för sin värk och försöker endast bota symtomen men om man börjar där att vända sig inåt och se vad som skulle kunna vara roten till detta så kan man börja se ett samband med värk och hur balansen i livet ser ut. Att då börja se vad man kan göra för att må bra och ha ett liv i välbefinnande istället.

Men visst, det kan vara lättare sagt än gjort. Ibland kan en tuff situation i livet få en att ändra på sina vanor och tankar. Att man liksom vaknar upp till något, att det inte är så här mitt liv ska vara, kännas eller upplevas. Att man då tar tag i det och ändrar på det som inte är bra, man finner en inre drivande kraft. Men man kan också behöva hjälp med detta, någon som ser och hör dig. Någon som kan hjälpa dig att förstå det som händer och som med fokus på dig ser på vilket sätt livet kan vända till det bättre och hur man ska gå tillväga. Att se sambanden med livssituationen och det som händer i kroppen. Kropp, själ och sinne, tre viktiga aspekter man måste titta på för att se helheten (dessa tre kommer jag väldigt ofta komma tillbaka till).

Vi behöver alla en mix av härliga saker för att må bra i längden. Det ser självklart olika ut beroende på vem man är och vad man gör.

Men i grund och botten behöver alla en dos av detta:

  • Fysisk aktivitet – pulshöjande träning eller någon muskulär stärkande träning.
  • Rörelseträning – stretchande och uppmjukande övningar eller yoga som hjälper kroppen att slappna av men också vårt inre.
  • Återhämtning -sömn är ju såklart det viktigaste men också avslappningsövningar, meditation och lugnare former av yoga.
  • Frisk luft och natur – att vara ute i naturen gör under för ditt mående och hur du mår. Ett läkande ställe att vara på. Forskningen visar att bara du befinner dig i en park i stan så tankar du energi från naturen.

(Nature is not a place to visit. Its home.- Gary Snyder)

  • Umgänge med andra – att känna tillhörighet med andra och vara med andra kan få dig att må bra. Om du tankar större delen av energin där eller inte beror självklart på vem du är som person. Den introverta personen tankar mer energi i stillhet med sig själv som sällskap. Den extroverta tankar mer energi med andra. Det betyder heller inte att någon av dessa inte behöver även det motsatta för helheten.

Så vad väljer du den här vecka för att må bra?🙂

Ta hand om dig nu, för du är så värd att må bra.

Med värme

Marie

Similar Posts